top of page

Introduksjon

ASIC VS GPU

Mange lurer på hvilket utstyr de skal gå til innkjøp av, listen av utstyr er lang. Det er lett å bli sittende fast mellom ASIC og GPU, hva skal man velge?

 

Dette valget er ikke så enkelt som det kan virke ved første øyekast, og vil avhenge av mange faktorer. La oss gå gjennom noen av faktorene for å hjelpe deg med å ta valget mellom ASIC og GPU-mining.

ASIC VS GPU

 VS

Maskinvare

ASIC: Det finnes mange typer ASIC-minere, Bitcoin, DOGE, CBK, Kadena, osv. Listen er lang. ASIC-maskiner er tradisjonelt mer komplisert å få tak i på grunn av mangel på tilgjengelighet fra forhandlerne.

GPU: Det finnes et bredt utvalg av GPU'er og kjøpet av nødvendige komponenter for å bygge en mining-rigg er generelt enkelt og sikkert. Den største utfordringen er å velge komponentene, siden det er et så bredt utvalg.


Konklusjon: Å velge hvilken ASIC er generelt enklere enn å velge et grafikkort og alle andre komponenter du trenger i en rigg. Dersom du er ny på datakomponenter og har muligheten til å gå for ASIC vil dette være en enklere løsning da det er ganske "Plug and Play" i forhold til å bygge en rigg (selv om vi har en detaljert guide for hvordan bygge en rigg).

Maskinvare

Konstruksjon

ASIC: Å sette opp en ASIC-miner er generelt mye enklere: Du trenger en strømkilde og internett. I en egen meny setter du opp parametere til mining poolet og du er klar til å mine.

GPU: For å sette opp en mining-rigg for GPU må du først montere den. For dette trenger du en ramme, du må velge hvordan hovedkort (med CPU/RAM/Kjøling) du skal ha, SSD/Minnepenn, PSU(er) og selvfølgelig grafikkort som avgjør din inntjening. For å få alt riktig bør du ha en viss grad av forståelse for datakomponenter. Etter du har fullført og montert alt sammen må du konfigurere OS, mining-programvaren, flight sheet og overclocking.

Konklusjon: Det er enklere å sette opp ASIC enn GPU. For de som driver med datautstyr og er kjent med montering og konfigurasjon, kan vi anbefale å velge GPU-minere. For uerfarne PC-brukere er det bedre å velge ASIC, da dette er relativt "Plug and Play".

Drift

ASIC: Driften av en ASIC-miner kan så å si kalles problemfri, dette fordi utstyret er ganske pålitelig og krever ikke noen generell oppmerksomhet under drift. Disse maskinene er laget med kun ett formål: Å mine kryptovaluta. Den største utfordringen er å holde maskinen ren. Det er viktig å blåse bort støv, samt rengjøre og vedlikehold på viftene.

 

GPU: Å vedlikeholde en GPU mining-rigg med grafikkort vil kreve mer tid, dyktighet og nøyaktighet. Du har flere komponenter å følge med på i den mekaniske delen f. eks: Dårlig kontakter, thermal pads, viftefeil, risere osv.  

 

Konklusjon: For store mining-operasjoner med hundrevis/tusenvis av enheter er det et bedre alternativ å velge ASIC-maskiner, hvor vedlikeholdskostnadene dine er betydelig lavere.

Støy

ASIC : ASIC sin negative side er støy. Det er meget stor forskjell i lydnivå fra GPU til ASIC, om du f. eks er i samme rom som en ASIC som miner må du nesten rope for at andre i rommet skal høre deg.


GPU : Støynivået fra GPU-riggen er generelt ok. Du ønsker fortsatt ikke å oppholde deg i samme rom som maskinene hvis du har en annen løsning.

 

Konklusjon: Støy er noe det færreste vurderer når de skal velge mining-utsyr, men er noe som bør bli tatt i betraktning. Spesielt om du bor i et boligområde kan dette være noe å tenke på. Selv om du ikke oppholder deg hvor mineren er kan naboer klage på støyen. Det finnes flere måter å redusere støyen på ASIC, blant annet vannkjøling. Har du ikke mulighet å ha ASIC på et sted som ikke er bolig (garasje/lager osv.) anbefales det heller å gå for GPU som egner seg bedre som hjemme-mining.

Utvinning

ASIC : Denne typen minere kan bare brukes for å kjøre den spesifikke mining-algoritmen, med andre ord vil du kun ha mulighet til å mine et begrenset antall kryptovalutaer som støtter algoritmen. F. eks SHA 256 (Bitcoin minere) vil kun kunne mine Bitcoin, Bitcoin Cash og Kadena minere f. eks vil  kun kunne mine Kadena.


GPU : Fordelen med GPU mining er at de kan utvinne mange flere typer kryptovalutaer og er ikke begrenset på samme måte som ASIC. Du vil ha muligheten til å utvinne en mindre kjent kryptovaluta og kunne dra fordelen av at prisen etter hvert vokser som den kryptovalutaen du miner over tid vokser i popularitet.

En annen fordel med grafikkort er muligheten til å endre hvilken kryptovaluta du ønsker å mine i farten, ettersom hvilken kryptovaluta gir mest fortjeneste der og da. For ASIC er dette valget svært begrenset av algoritmen.

 

Konklusjon: Med ASIC kan du få Bitcoin, Litecoin, Dash, Kadena osv. direkte. Med GPU kan du mine flere typer coins f. eks ETC, Kaspa, Nexa, Flux, Neoxa osv. Listen er veldig lang, men vær obs på at du ikke kan mine f. eks Bitcoin med GPU.

Uansett hva du miner har du muligheten til å overføre på børser og konvertere en kryptovaluta til en annen, f.eks Kaspa til Bitcoin.

Relevanse av maskinvare

ASIC: Spesielle enheter kan bli raskt foreldet. For hver ny generasjon som kommer er de flere ganger raskere enn de forrige. Det finnes tilfeller der nye ASIC-minere er tilgjengelig innen måneder etter en tidligere release med flere ganger økning i effektivitet. Slike tilfeller kan gjøre at verdien av utstyret kan falle dramatisk i pris (f. eks KD6 da Bitmain slapp sitt Kadena flaggskip KA3). Derfor er den relevante perioden ca. 1 år.


GPU: Relevansen til GPU-er varer i minst 2-3 år, fordi ytelsen til nye grafikkort ikke øker like fort som hos ASIC. Samtidig som prisen på grafikkort ikke minskes i verdi like raskt som ASIC fordi bruktmarkedet på grafikkort samtidig brukes av gamere.

 

Konklusjon: Om du er ute etter at maskinvaren din skal være praktisk så lenge som mulig, og  frykter prisendringer i markedet bør du velge GPU-mining.

ROI

ASIC: ASIC-minere har som oftest en raskere tilbakebetalingstid i det lengre løp enn GPU-minere, men siden produsenten ofte justerer prisen på utstyret i forhold til lønnsomheten av miningen på maskinen kan det hende det tar lengre tid. Den beste tiden å kjøpe slike maskiner på er i et bear market. (Som alt annet mining-utstyr)


GPU: Grafikkort har vanligvis en lengre tilbakebetalingstid enn ASIC, spesielt for kraftige og dyre kort. På kort sikt kan du imidlertid tjene overskudd ved å utvinne en lønnsom valuta innen kort tid, som kan dekke det meste av kostnadene for hele GPU-farmen din.

 

Konklusjon : Hvis du har tid til å holde styr på nye kryptovalutaer og fortsette å bytte algoritme for å finne de mest lønnsomme å utvinne, er tilbakebetalingsperioden for GPU-mining mye tidligere. For de som foretrekker å slå på og ikke røre maskinen, vil ASIC minere være til fordel.

 

Det finnes flere måter å finne ut hvor mye fortjeneste du kan forvente på ASIC/GPU. Her er noen enkle nettsider:

-Whattomine, her kan du legge inn din nøyaktige hashrate/strømpris og regne profitt.

-Asicminervalue.com, få en bred oversikt over ASIC minere´s fortjeneste.


-Nicehash Profability Calculator, en kjapp kalkulator for å beregne div modeller. 
  Nedenfor kan du bruke kalkulatoren:

Konstruksjon
Drift
Støy
Utvinning
Relevanse
ROI
bottom of page