top of page

Komponenter

Her vil vi ta deg gjennom alle de viktigste komponentene i en mining rigg og hva som er viktig å ta i betraktning når du velger deler.

PCIe express
Hovedkort
Grafikkort
ASRock Q270 hovedkort, motherboard, mining
GPU Red Devil
ATX PSU
HP Server PSU
120mm vifte

Hovedkort

Dette er en av hovedkomponentene i riggen din. Generelt bestemmer et hovedkort resten av delene i riggen (eller, med andre ord, kompatibiliteten til riggen). Når du velger et hovedkort husk å alltid sjekk komponentene det er kompatibelt med og antall grafikkort det er mulig å koble til.

 

Det er fra hovedkortet alt kobles til og styres fra. For å komplettere et hovedkort trenger du RAM, CPU og CPU-Vifte.
 

De fleste hovedkort trenger tilkobling fra ATX strømforsyning via 24pin, CPU (4/8pin) og molex kontakter.

Grafikkort (GPU)

Grafikkortene er en av de viktigste delene av riggen din. De avgjør om riggen kommer til å ha god inntjening (hashrate) eller ikke. Når du velger GPU-ene dine, gjør din egen research om de er egnet for mining av kryptovaluta. Mer hashrate = mer inntjening. Du kan bruke hashrate.no som en indikasjon på hvor mye de forskjellige grafikkortene tjener. 

Husk imidlertid at en god rigg bør bestå av flere GPU-er. 

Det finnes to hovedtyper grafikkort, AMD og Nvidia.

Strømforsyning (PSU)

Det finnes to forskjellige typer strømforsyninger man bruker i GPU-mining, ATX PSU og server PSU. Under går vi dypere inn på forskjellen mellom de to.

 

Det som er viktig å ta i betraktning når du velger strømforsyning er å se på hvor mye watt de andre komponentene i riggen trenger. Skal du bygge en hardcore rigg må strømforsyningen din matche dette. For mer detaljert beskrivelse på utregninger, se egen guide her.

ATX PSU

Denne type strømforsyning er hovedsakelig laget for å kobles på hovedkort. Fordelen er at den er veldig allsidig, og kan brukes til å forsyne de fleste komponenter med strøm. ATX PSU bruker 24pin-kabler for tilkobling til hovedkort, samt har den en egnet kabel for CPU.

Server PSU

Det ligger i navnet at denne er egnet for server bruk, dermed passer den perfekt til mining med 24/7 drift. Ved bruk av server PSU fester man et «breakout board» til strømforsyningen, og du kan hente ut så mye som 17 porter fra dette. Ved denne type PSU må man bruke 6pin kabel ut fra strømforsyningen, derfor egner den seg mest til strømforsyning av GPU og risere ettersom de fleste hovedkort trenger en 24pin-tilkobling. Skal du bruke server PSU til strømforsyning av hovedkort med 24pin-tilkobling må du bruke en pico kabel som overgang.  

 
Vårt favorittoppsett er å kombinere bruk av både ATX og Server PSU, der vi bruker ATX for å koble opp forbrukere som hovedkort og vifter, har vi enda watt til overs bruker vi den til å forsyne grafikkort med strøm også. Resten av grafikkortene bruker vi Server PSU for å supplere med strøm.

Avkjøling

Dette punktet er en viktig faktor i enhver type mining rigg. Kjøling skal sikre at komponentene dine fungerer som de skal og forhindrer overoppheting. Ikke spar på pengene her, invester i best mulig kjøling - det er alltid bedre å være på den sikre siden. Det er viktig å ta i betraktning at dersom kortene kjører på for høy varme kan komponentene ta skade og inntjeningen bli lavere.

Vifter

Det finnes flere typer vifter og kvalitet har mye å si. Her er de viktigste kvalitetene du bør se etter når du går til innkjøp av vifter:

RPM – Hvor fort viften spinner og mengde luft den flytter. Merk at vifter med høy RPM vil lage mer lyd.

Lager – De to vanligste typene er «Ball Bearing» og «Sleeve Bearing». Ball bearing er som oftest dyrere, men til gjengjeld er det bedre kvalitet og den har lengre levetid.

Størrelse – De fleste rammer til mining bruker 120MM som standard til vifter.

Kontakt – Det finnes flere typer kontakter til vifter, de fleste er levert med Molex eller PWM kontakt.

 

For å bruke vifter med Molex-tilkobling er det viktig å planlegge dette. Ved å f. eks bruke en ATX PSU, følger det ofte med kabel for tilkobling av molex.

 

Vifter med PWM-kontakter kobles direkte mot hovedkortet. Da hovedkortet ofte pleier å ha kun 1-3 tilkoblingspunkter vil det være nødvendig med PWM-splitter avhengig av hvor mange vifter du planlegger å bruke.

Strømforsyning
ATX PSU
Server PSU
Avkjøling
Vifter
RAM
Thermal Pads
Prosessor
Ramme
Lagring
Riser
Thermal Pads Mining- Komponenter Mining
CPU - Komponenter Mining
Mining Ramme - Komponenter Mining
Lagring Mining - Komponenter Mining
Riser - Komponenter Mining
Ram - Komponenter Mining

Thermal Pads

Termiske pads brukes til å kjøle ned elektriske komponenter som f.eks grafikkort.

Ved å bytte ut de termiske padene i kortet vil man kunne oppnå bedre kjøleeffekt som bidrar til at GPU'en kan kjøre mer stabilt under høyt belastet bruk, og ikke minst med best mulig hashrate.

Blant annet har GeForce RTX 3000-serien vært plaget med høye temperaturer på VRAM og dårlig varmeoverføring mellom kjøleren og VRAM chippene som kan gjøre så kortene overoppheter og "thermal throttler".

Prosessor (CPU)

Prosessoren styrer overføring av data og hvor fort data prosesseres. En god prosessor kan være nøkkelen når det gjelder å kunne kjøre riggen jevnt og uten vesentlige feil eller problemer.

CPU må passe over med hovedkortets spesifikasjoner, vær derfor obs når du går til innkjøp at disse komponentene er kompatible med hverandre. Prosessoren monteres på hovedkortet. Ved montering må det brukes kjølepasta mellom CPU og CPU-vifte.

Ramme

Det finnes en rekke ulike valg både i størrelse og materiale. Her bør du være obs på hvor mange grafikkort det er plass til, om rammen kan stables i høyden og avstand beregnet mellom grafikkortene.

Lagring

For å kunne kjøre operativsystemet må man ha en form for lagring. Det kan enkelt benyttes kun en USB eller SSD. Lagringsenheten trenger ikke være stor da operativsystemet ikke bruker mye plass. Det som derimot er viktig å tenke på er at man har en lagringsenhet med god hastighet. Lav hastighet vil kunne medføre treghet i systemet som igjen kan føre til problemer. SSD anbefales pga. stabilitet.

Riser

Riseren er din kommunikasjon mellom grafikkortet og hovedkortet. De kommer som oftest i pakker med en USB-kabel og PCIe Express-overgang, du har dermed alt du trenger for tilkobling.

 

Risere skal kobles opp mot strømforsyning med å bruke 6pin-port på riseren.

SATA til 6pin-kabel som ofte følger med når du kjøper risere bør IKKE brukes da det er en potensiell brannfare.

 

Merk det trengs 1 riser per grafikkort.

RAM

RAM festes på hovedkortet og er nødvendig for maskinens minne. Den tilbyr en midlertidig lagringsplass for informasjonen prosessoren skal prosessere. Dette er nødvendig for at maskinen skal være rask og responsiv.

 

Når du skal velge RAM er det viktig å være sikker at du har riktig type til ditt hovedkort. F. eks DDR4, og at den er til riktig sportype.

bottom of page