top of page

Introduksjon

Introduksjon

Introduksjon

Når man skal begynne med mining er det flere ting man trenger å ta i betraktning. Her vil vi gå gjennom hva mining er og de viktigste tingene man bør tenke på.

GPU Rig WHITE
Hva er mining?

Hva er mining?

Kort fortalt er mining hvordan nye coins av kryptovaluta skapes.

 

Mining er prosessen med å lage nye coins ved å løse ekstremt kompliserte matematiske problemer som bekrefter transaksjoner i valutaen. Når en coin er vellykket utvunnet mottar arbeideren en forhåndsbestemt mengde coins.

 

For at minere skal kunne bli belønnet med nye coins, må man distribuere maskiner som løser disse komplekse matematiske ligningene i form av kryptografiske hasher.

 

En hash er en forkortet digital signatur av en mengde data. Hashes genereres for å sikre data som overføres på et offentlig nettverk. Mineren konkurrerer med andre peers til å nullstille en hashverdi generert av en transaksjon på nettverket, og den første mineren som knekker koden får legge til blokken og motta belønningen.

 

Vanskelighetsgraden på mining svinger etter markedet og hvor mye trykk det er på nettverket. Dette vil si at din inntjening vil kunne variere, og man kan aldri anslå med sikkerhet hvor mye man vil tjene, kun en indikasjon.

 

Miningprosessen er avgjørende for å validere transaksjoner. Minere blir derfor oppmuntret til å sikre nettverket ved å delta i denne transaksjonsvalideringsprosessen og få betalt kryptovaluta som et resultat av dette.

Strøm
Location
Komponenter
Kostnader
ROI

Basic info

Her går vi gjennom noen ting som kan være lurt å ta i betraktning når du skal kjøpe og velge plassering av en mining rigg.

Strøm

Hvor mye tåler strømkretsen i huset ditt, og hvor mye watt bruker riggen?

 

Det er viktig å ta i betraktning hvor mye watt kretsen i huset tåler. Standard regel for å ikke overbelaste en krets er å kun bruke opptil 80% av kretsen. Dersom du planlegger å gå til innkjøp av en litt større rigg vil det være lurt å beregne hvor mye strøm alle komponentene bruker kontra hvor mye strøm du har tilgjengelig på kretsen der du tenker å plassere riggen. Mer informasjon om beregning av strømforbruk kan du lese om her.

Location, location, location

Har du tenkt på hvor du ønsker å plassere riggen? Her er spesielt tre faktorer som bør spille inn:

 

-Miljø

Elektriske komponenter trives best i et støvfritt miljø og uten luftfuktighet. Høy luftfuktighet kan medføre eir på kretskort og kontakter. Sørg derfor for bra plassering av riggen og gode rengjøringsrutiner.
 

-Varme

Maskinen vil kunne generere mye varme. Varme er for mange land en negativ ting innen mining, men vi i Norge er så heldig å kunne bruke våre lave temperaturer til vårt formål.

Det er viktig å sørge for god luftsirkulasjon så maskinen ikke overopphetes. God varmeavledning kan sørge for at resten av huset varmes mer opp og du kan spare kostnader på andre varmekilder.


-Lyd

Det blir fort mye støy fra viftene på riggen din. Det kan derfor være lurt å unngå plassering i rom der man oppholder seg mye.

Valg av komponenter

Det er viktig å tenke ut på forhånd hvilken type rigg du vil ha. Her er det flere ting å ta i betraktning. Det er ofte lurt å starte med hvor mange og hvilke grafikkort du ønsker. Dette vil sette litt standard på resten av komponentene du trenger, som f.eks. hvor stor ramme du må ha og hvor mange strømforsyninger du trenger. Les gjerne guiden vår på komponenter her.

Kostnader

Hva vil det koste deg å drifte riggen?

 

For å finne ut dette må du gange prisen du betaler per kw/t. Dette må igjen ganges med hvor mye watt du bruker.

 

For å enkelt finne ut av dine kostnader i strøm og profitt kan du kalkulere med bruk av NiceHash sin kalkulator her:

ROI, Return of investment

På hvor lang tid kan du forvente deg at riggen(e) din(e) er nedbetalt og du går i fortjeneste?

 

Her viser vi hvordan du kan finne ROI på din rigg:

La oss først finne ut av kostandene. Hvis vi tar et eksempel på 8 stk. grafikkort til 18.000kr pr stk. og resten av komponentene i riggen koster 10.000kr.

 

8 x 18.000kr
= 144.000kr (Grafikkort)

+ 10.000kr (Andre komponenter)
= 154.000kr

 

Våre totale innkjøpskostnader blir da 154 000,-

 

Vi går videre til utregning av inntjening pr mnd. La oss si at hvert enkelt grafikkort kan tjene ca. 2.000 pr mnd.:

 

2.000 x 8 = 16.000kr

 

Vi har da funnet vår totale inntjening pr mnd.
 

For å finne ut estimat på hvor lang tid det vil ta før riggen er nedbetalt deler vi totalprisen med månedlig inntjening:

 

154 000 / 16 000 = 9,625

 

Det vil altså ta 9,625 mnd. før riggen har betalt seg ned og vi har en ROI på 9,6 mnd.
 

Merk i dette regnestykket er ikke strømpris kalkulert.

 

 

Ved å bruke Nicehash sin kalkulator kan man enkelt sette seg inn i ca. estimert månedlig fortjeneste på forskjellige grafikkort.

 

Det er også viktig å tenke på at det man tjener på å mine beveger seg med markedet. F.eks. når kryptovalutaen du miner går ned kan fortjenesten bli dårligere, men om markedet går oppover kan man tjene mer. Hva man tjener på å mine kan derfor aldri garanteres. Dette regnestykket kan gi en indikasjon på hvor lang tid det vil gå før du har dekket kostnadene dine og går i profitt.

bottom of page